Een terugblik op 130 jaar "den Heyns"

In 1889 opende vake Jef de deuren van zijn bakkerij op de Grote Markt in Herentals. Dat wil zeggen dat we dit jaar 130 kaarsjes mogen uitblazen! Maar dat is nog niet alles! Want 20 jaar geleden namen Staf en Monique de zaak over van hun ouders. Hoog tijd voor een terugblik op de voorbij 2 decennia.

De grote winkel

Ben je ouder dan 40? Dan herinner je je misschien nog onze winkel op de Grote Markt in Herentals. Nu vind je er een zonnecenter, en kan je er enkel nog terecht om jezelf een mooi kleurtje te laten bakken.

Maar vroeger werd er wel wat anders gebakken… In 1889 opende Jef Heyns er zijn bakkerswinkel, waar je terecht kon voor brood en gebak. Vake Jef leerde zijn zoon Louis de stiel van bakker. Zo was de tweede generatie een feit.

Naar goede traditie trad ook Jan Heyns in de voetsporen van zijn vader. Eén ding was zeker, de liefde voor het bakkersvak heeft hij er met de paplepel in gekregen. Elke dag stond hij met evenveel plezier in zijn bakkerij. En het opstaan in de vroege uurtjes? Dat nam hij er graag bij.

Zo’n dertig jaar geleden beslisten Jan en Cille dat het tijd werd om het een beetje rustiger aan te doen. Maar helemaal stoppen met bakken? Geen denken aan! En zo werd “het klein winkeltje” geboren.

Het kleine winkeltje

Hun bakkerswinkel op de Grote Markt werd ingeruild voor een veel kleiner exemplaar in het Lantaarnpad; Cille pastte maar net achter de toonbank en er was slechts plaats voor 4 klanten, op voorwaarde dat deze gezellig dicht bij elkaar zouden staan.

Het uitgebreide assortiment van de “grote winkel”, maakte plaats voor een kleine selectie aan zoetigheden zoals cake, wafeltjes, boterdessert en natuurlijk onze speculaas. En zo kon je nog af en toe bij Cille terecht voor een babbeltje en wat lekkers. En op zaterdag vond je schoonzoon Staf terug op de wekelijkse markt in Turnhout.

Na 10 jaar hielden Cille en Jan hun “hobby” voor bekeken, en gaven ze de fakkel door aan schoonzoon Staf Hufkens en dochter Monique Heyns.

De garage

In de zomer van ’99 verbouwden Staf en zijn vader Jules de garage naast het “kleine winkeltje” naar een iets grotere winkel.

Achter de schermen maakte de oude bakkersoven plaats voor een moderne rotatie-oven. Het versteken van bakplaten, wat bijzonder arbeidsintensief was, behoorde hiermee definitief tot het verleden.

Met de komst van de nieuwe oven nam de bakcapaciteit met maar liefst vier keer toe. En bakker Jan? Die was op slag verliefd op de nieuwe aanwinst van zijn opvolgers.

Ons vake

Hij was dan misschien wel officieel op pensioen, maar er zijn weinig dagen geweest dat Jan niet in het Lantaarnpad verscheen. In het begin om Staf wegwijs te maken, later gewoon zomaar... om in "zijn bakkerij" te kunnen zijn.

Eén keer per jaar was hij weer full-time bakker. Want tijdens de drukke eindejaarsperiode stond hij steeds klaar om een handje toe te steken. Wanneer Jan arriveerde, kon schoonzoon Staf gaan slapen. Zo kon er tijdens de Sinterklaasperiode de klok rond worden gewerkt, en was er steeds een ervaren bakker in de buurt om alles in goed banen te leiden.

De Specumaat

Om klanten beter van dienst te kunnen zijn, verscheen in april 2014 de Specumaat op het toneel. In de vitrine van "ons klein winkeltje" werd een klassieke broodautomaat geplaatst. We vulden hem met speculaas, en zo werd de Specumaat geboren.

Ons oud, klein winkeltje werd hiermee plots een extra verkooppunt waar men dag en nacht terecht kan voor een lekker, vers speculaasje. Ideaal wanneer het je niet lukt om tijdens de openingsuren langs de winkel te komen. Dan kom je gewoon een speculaasje “draaien” wanneer het voor jou past.

Buiten de stadsgrenzen

Sinds vake Jef zijn bakkerij startte in 1889, was speculaas van den Heyns enkel te verkrijgen in Herentals. Vanaf september 2014 kwam daar verandering in, en kon je onze speculaas ook terugvinden bij Lizzy's Nieuwe Oogs in Westerlo. Deze fantastische groenten- en fruitwinkel staat bekend om zijn kwalitatieve en verse producten. We zijn dan ook bijzonder trots dat we in hun assortiment werden opgenomen.

Kort daarna kregen we de vraag van Carrefour om onze producten aan hun assortiment “lokale producten” toe te voegen. De bal ging aan het rollen, en dankzij enkele lokale verkooppunten, moeten klanten niet meer naar Herentals komen afgezakt voor onze producten.

Te klein

Wie onze winkel in het Lantaarnpad al eens bezocht heeft, weet dat die niet zo heel erg groot was. Tijdens de drukke Sinterklaasperiode zorgde dat soms voor enkele praktische problemen. Onze “grote” winkel werd te klein; niet alleen voor de klanten, maar ook voor het personeel. Tijdens de piekperiode werd er 24/24 gewerkt en stond elke vierkante centimeter bedekt met bestellingen of speculaas. Je kon er niet draaien of keren zonder één van de collega’s, een kar speculaas of een stapel verpakkingsmaterialen omver te lopen.

Dat moest beter kunnen. En daarom gingen we stilaan op zoek naar een nieuwe locatie.

De verhuis

Onze zoektocht bracht ons naar de Bovenrij... ons oog viel op het pand van het vroegere Brouwershuis. Er was letterlijk "werk aan de winkel". Zo gingen in oktober 2015 de verbouwingswerken van start. Tien maanden, (een beetje) bloed, veel zweet en een paar tranen later was de verhuis een feit.

De winkel werd een beetje groter, maar vooral praktischer voor de drukke periodes. De oppervlakte van onze bakkerij verviervoudigde en bood ineens veel meer mogelijkheden. Een tweede oven zorgt voor extra bakcapaciteit (en zekerheid) tijdens de piekperiodes. Alle grondstoffen, verpakkingsmaterialen en bestellingen werden op één plaats onder gebracht. Er kon meer personeel gelijktijdig worden ingeschakeld. Kortom, de chaos in december maakte plaats voor een gezellige drukte.

Onze familie

De gezellige drukte zou niet zo gezellig zijn zonder de hulp van onze familie en vrienden. Jaar na jaar staan ze voor ons klaar om ons te helpen om de drukke eindejaarsperiode tot een goed einde te brengen. En als ze officieel nog geen familie waren, dan zijn ze dat doorheen de jaren wel geworden.

Op naar de volgende 130 jaar... samen met onze speculaas-familie!

Ons familie album